UKE: stanowisko do felietonu TELKO.in

Biuro prasowe Urzędu Komunikacji Elektronicznej zwróciło się do nas prośbą o opublikowanie sprostowania do piątkowego felietonu Nie każdemu warto wystawiać dobra opinię. Poniżej publikujemy treść stanowiska UKE.

Artykuł „Nie każdemu warto wystawiać dobra opinię” zamieszczony na portalu www.telko.in w dniu 26 stycznia 2018 r., zawiera informacje nie odpowiadające faktom ani przepisom ustawy PT.

Zgodnie z art. 185 ust. 4c PT, w przypadku dokonywania rezerwacji częstotliwości na kolejny okres z zakresu, dla którego nie były wcześniej przeprowadzone przetarg, aukcja albo konkurs albo zostały przeprowadzone ale nie zostały rozstrzygnięte, kwotę opłaty ustala Prezes UKE na podstawie opinii powołanego przez siebie biegłego lub biegłych w przedmiocie wartości rynkowej tych częstotliwości. Koszt opinii biegłego lub biegłych ponosi podmiot, który złożył wniosek o dokonanie rezerwacji częstotliwości na kolejny okres.

Prezes UKE, po przeprowadzeniu konkursu na wybór biegłego, na podstawie ww. przepisu powołał Audytel S.A. do sporządzenia opinii w przedmiocie wartości rynkowej częstotliwości z zakresu 452,5125-457,0125 MHz oraz 462,5125-467,0125 MHz (450 MHz), będących uprzednio w dyspozycji Orange Polska S.A.

Audytel dokonał wyceny częstotliwości z zakresu 450 MHz na kwotę 115, 46 mln zł w oparciu o zastosowane metody wyceny. Zgodnie z zacytowanym art. 185 ust. 4c PT, koszty Opinii obciążają podmiot, który złoży wniosek o dokonania rezerwacji na kolejny okres tj. Orange. Zatem, to zainteresowany podmiot tj. Orange, a nie Prezes UKE, poniósł koszty sporządzenia Opinii.

W mailu z dnia 8 listopada 2016 r. został Pan poinformowany, że decyzja UKE o nieudostępnianiu Opinii, jest realizacją wniosku zawartego w piśmie od Orange w sprawie nieudostępniania Opinii do czasu zakończenia postępowania administracyjnego w sprawie dokonania rezerwacji częstoliości z pasma 450 MHz na kolejny okres. Jednocześnie w mailu tym wskazano, że Audytel zastrzegł część Opinii jako tajemnicę przedsiębiorstwa oraz powołano się na art. 5 ustawy O dostępie do informacji publicznej, zgdonie z którym prawo do informacji publicznej podlega ograniczeniu w zakresie i na zasadach określonych w przepisach o ochronie informacji niejawnych oraz o ochronie innych tajemnic ustawowo chronionych.

Podsumowując:

• Opinia została przygotowana przez wyłonionego w konkursie Biegłego,
  • koszt sporządzenia Opinii poniosła Orange, a nie Prezes UKE,
  • Opinia została, zgodnie z przepisami, zastrzeżona jako tajemnica przedsiębiorstwa.